kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Czy dawać dzieciom słodycze?
2011/1/25 0:10:00

Przed tym problemem prędzej czy później staje każdy rodzic. Dawać dzieciom słodycze czy nie?

Z jednej strony, najmłodszych zwyczajnie ciągnie do słodkości, a przysłowiowy cukierek zawsze wywołuje uśmiech na twarzach maluchów, więc dlaczego odmawiać im tej przyjemności? Z drugiej strony dobrze wiemy, że odpowiedzialne wychowanie dziecka polega również na unikaniu zachowań, które w przyszłości mogą mieć niekorzystny wpływ na samopoczucie fizyczne i psychiczne małego człowieka. Próchnica, podwyższony cukier, nadwaga, brak akceptacji rówieśników w szkole z powodu wyglądu.

Nie chodzi przecież o to, aby dziecko trzymać pod kloszem do momentu, w którym będzie mogło podejmować świadome decyzje samodzielnie. Słodycze istnieją, i o ile w wypadku rocznego malucha możemy jeszcze mieć realny wpływ na to, czy dziecko sięga po nie czy też nie, to trzylatek przyzwyczajony do słodkości i zachęcany kolorowymi reklamami łatwo za wygraną nie da, a pierwszoklasista sam powędruje do szkolnego sklepiku. Jak w takim razie postępować z dzieckiem, żeby nie pozbawiać go słodkiego smaku dzieciństwa, a jednocześnie dbać o zdrowie malucha?

Po pierwsze pamiętajmy - dziecko na początku zna tylko mleko, dopiero z czasem uczy się nowych smaków, do których jego kubki smakowe muszą się przyzwyczaić. Gdy dzieci zbyt szybko zaczynają jeść słodycze, bardzo trudno wprowadzić do ich diety smak warzyw czy cierpkich owoców, ponieważ wydają im się one za cierpkie, za mało słodkie. Podobny efekt wywołuje dosładzanie herbatek cukrem, miodem czy melasą - dziecko przyzwyczaja się do bardzo intensywnego smaku glukozy i sacharozy. O wiele lepsze dla maluchów w tym wieku są deserki owocowe - też słodkie (ale umiarkowanie), lecz dodatkowo wartościowe. Po skończeniu roczku w diecie dziecka mogą pojawić się np. biszkopty czy ciasto drożdżowe z owocami. Na tradycyjne słodycze przyjdzie jeszcze czas. W wieku przedszkolnym zrezygnujmy z lizaków, ciągutek, twardych cukierków - to, co powoli się rozpuszcza albo oblepia zęby jest najlepszą pożywką dla próchnicy.

Także żelki czy drażetki nie dostarczają dziecku niczego dobrego poza mnóstwem kalorii, sztucznych barwników i dodatków chemicznych. Paradoksalnie najlepsza z tradycyjnych słodyczy jest czekolada (oczywiście kostka, a nie tabliczka i bez nadzienia), zawiera bowiem magnez i żelazo. Warto sięgnąć także po suszone owoce i warzywa. Pamiętajmy także, że dawanie dziecku słodyczy w nagrodę lub na pocieszenie nie jest dobrym pomysłem. Tak ukształtowane nawyki będą towarzyszyły dziecku nawet w dorosłym wieku.



()
Oprac: Anna Kotnowska

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: przekąski, słodycze


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »