Zdecydowana większość dzieci, bo aż 97 procent, przyznaje, że lubi pić mleko, jednak tylko 62 procent spożywa je codziennie – wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Badawczy Pro Publicum. Tymczasem dziecko w wieku od 7-9 lat potrzebuje aż trzech szklanek mleka, aby dostarczyć organizmowi codzienną porcję wapnia. Warto zapewnić dzieciom dietę bogatą w ten pierwiastek – jego niedobory możemy bowiem odczuwać w późniejszym wieku.
Lubimy mleko
97 proc. respondentów badania zrealizowanego w grudniu ubiegłego roku na zlecenie Polskiej Izby Mleka przyznało, że ich dzieci lubią mleko, jednak mniej niż trzy czwarte dzieci spożywa mleko i produkty mleczne codziennie. To zdecydowanie za mało, aby zapewnić dziecku odpowiednie ilości wapnia, którego mleko i jego przetwory są głównym źródłem w diecie.
Za mało!
Szereg danych wskazuje na zbyt niską podaż wapnia u polskich dzieci. Dobowa norma spożycia jest realizowana w mniej niż 60 proc. tego pierwiastka – mówi prof. dr hab. n. med. J. D. Piotrowska–Jastrzębska, kierownik Kliniki Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży, Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
W okresie szkolnym przyspieszają procesy metaboliczne i rozwojowe u dzieci i młodzieży, dlatego znacznie wzrasta zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze.
Szybka mineralizacja kości wymaga budulca, którym jest białko i jony wapnia, sole magnezu i fosforu. Rozwój tkanki mięśniowej i narządów stwarza zwiększone zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe o wysokiej wartości odżywczej – dodaje profesor Jastrzębska.
Bank wapnia na całe życie
99 proc. wapnia w organizmie człowieka zmagazynowane jest w zębach i kościach. Ten magazyn wapnia nie zapełnia się równomiernie przez całe życie – połowę ogólnej masy wapnia gromadzimy do 10. roku życia, kolejne 40 procent do 20. roku życia, a ostatnie 10 procent do trzydziestki. W późniejszym wieku tylko czerpiemy ze zgromadzonych zasobów, opróżniając „magazyn”.
Dostarczenie odpowiedniej ilości wapnia w pożywieniu ma kluczowe znaczenie w wieku szkolnym i młodzieńczym. W tym okresie rozwojowym tworzy się tzw. szczytowa masa kostna, dobra mineralizacja i gęstość kości. Spożycie 3-4 szklanek mleka dziennie lub alternatywnie odpowiedniej ilości jego przetworów pozwala młodemu człowiekowi na blisko 100-procentowe pokrycie dobowego zapotrzebowania na wapń – podkreśla profesor Jastrzębska.
Niedobór wapnia we krwi powoduje sięganie do „magazynu”, czyli zasobów zgromadzonych w kościach. Stwarza to szczególne zagrożenia dla zdrowia kobiet w okresie menopauzalnym, kiedy wzrasta ryzyko zachorowania na osteoporozę, objawiającą się postępującym ubytkiem masy kostnej i zwiększoną podatnością na złamania. Szacuje się, że już 5 milionów kobiet w Polsce jest zagrożonych osteoporozą.
Zasobność „banku wapnia”, który budujemy w okresie szkolnym i młodzieńczym, ma więc zasadniczy wpływ na zdrowie w wieku dojrzałym.
3 szklanki mleka dziennie
Tyle właśnie potrzebuje dziecko w wieku 7-9 lat, aby dostarczyć organizmowi codzienną porcję wapnia (800 mg wapnia na dobę). Nastolatki powinny wypijać o jedną szklankę mleka więcej każdego dnia (1300 mg wapnia na dobę). Mleko można zastąpić w diecie innymi produktami mlecznymi, jak jogurt, kefir, twarożek czy ser żółty lub topiony.
Wapń zawarty w mleku i jego przetworach cechuje wysoka przyswajalność, szacowana na 80 procent, jakiej nie zdołają zapewnić żadne inne składniki pokarmowe. Wchłanianie wapnia ułatwia zawarta w mleku laktoza oraz witamina D.
Mleko i produkty mleczne to także cenne źródło pełnowartościowego białka, którego odpowiednie ilości w okresie silnego wzrostu dzieci i młodzieży są szczególnie istotne. W tym czasie zapotrzebowanie organizmu na białko jest nawet dwu-, trzykrotnie wyższe niż u dorosłego człowieka. Mleko to również bogactwo witamin z grupy B, witaminy A i D oraz cynku i jodu.
Mleko i przetwory mleczne uważane jest za ważny, niezbędny i bardzo wartościowy składnik codziennej diety u dzieci, młodzieży i osób dorosłych, trudny do pełnego zastąpienia – konkluduje profesor Jastrzębska.
Edukacja dzieci i dorosłych w zakresie zasad racjonalnego żywienia oraz roli mleka i produktów mlecznych w diecie jest celem programu „Mam kota na punkcie mleka”. Program realizuje Polska Izba Mleka oraz Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »