Ruszył serwis www.stopbpa.pl, który jest ważnym elementem kampanii informacyjnej poruszającej problem BPA, skierowanej do polskich rodziców. Ma ona za zadanie uświadomić rodzicom, czym jest Bisfenol A i jakie zagrożenia zdrowotne mogą się z nim wiązać, a także wskazać jak unikać nadmiernej ekspozycji na ten związek chemiczny.
Bisfenol A (2,2-bis(4-hydroksyfenylo)propan; w skrócie BPA) jest związkiem chemicznym, który obecnie wzbudza wiele kontrowersji na całym świecie. Wykorzystuje się go w produkcji m.in. plastiku stosowanego w dziecięcych butelkach, kubeczkach, smoczkach, czy talerzykach.
Badania naukowe wskazują, iż niewielkie ilości BPA mogą być uwalniane z plastików poliwęglanowych (np. pod wpływem wysokiej temperatury) przedostając się do pokarmów i napojów spożywanych przez dzieci. To właśnie niemowlęta i dzieci należą do grupy o najwyższym poziomie ekspozycji w diecie na BPA w przeliczeniu na masę ciała. Najnowsze doniesienia medyczne wskazują, iż nawet śladowe ilości BPA mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie dzieci powodując wady wrodzone, zwiększone ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe czy otyłość.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »