Jak wynika z międzynarodowego testu, w którym badano płatki śniadaniowe z 32 krajów z pięciu kontynentów żaden z przetestowanych produktów nie stanowi dobrej podstawy codziennego śniadania dla dzieci. Płatki zawierają za dużo cukru i za mało błonnika, aby mogły być uznane za zdrowy składnik diety.
Badania wykonały czasopisma i organizacje konsumenckie z całego świata, w tym także magazyn „Świat Konsumenta”, który sprawdził osiem produktów pochodzących z polskich sklepów. Ogólna jakość siedmiu przebadanych marek płatków z Polski została oceniona dostatecznie, jeden produkt uzyskał natomiast ocenę mierną. Wszystkie płatki wypadły najgorzej w badaniu na zawartość cukru – mają go od 20 do 34%. Nie ma przy tym znaczenia, czy na opakowaniu widnieje napis, iż płatki zawierają miód: pod względem odżywczo - fizjologicznym nie jest on bowiem korzystniejszy od cukru. Część płatków z testu zawiera zbyt mało wspomagającego pracę jelit i przedłużającego uczucie sytości błonnika.
W ramach testu przebadano płatki: Chaber Jaśki Czekoladowe, Granex Płatki Śniadaniowe o smaku czekoladowym, Lubella Mlekołaki Choco Kulki i Mlekołaki Miodokulki, Nestle Nesquik, Nestle Miodowy Cheerios Honey Nut, Obst Miodusie Pierścionki Zbożowe oraz Kółeczka Zbożowe wyprodukowane przez Brüggen Polska dla Tip.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »