kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Polskim dzieciom brakuje witaminy D
2012/9/13 0:30:00

Badanie przeprowadzone ostatnio przez ekspertów z Instytutu „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka” we współpracy z Fundacją Nutricia ujawniło duże niedobory witaminy D wśród polskich niemowląt. „Słoneczna witamina” jest nam niezbędna od poczęcia do późnej starości, jednak o jej odpowiednią ilość powinniśmy zadbać w szczególności w niemowlęctwie, bowiem jest potrzebna w procesie wzrostu i rozwoju.

Eksperci z Instytutu „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka” przeprowadzili w ostatnim czasie badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia niemowląt w Polsce. Wyniki badania krwi ponad 300 niemowląt wykazało, że 19% polskich niemowląt w wieku 6 miesięcy i 32% dzieci w wieku 12 miesięcy ma niedobór witaminy D w organizmie.

Skąd się biorą niedobory?

– Niedobór witaminy D we krwi wynika wprost z jej niedoboru w diecie maluchów. Problem ten narasta z wiekiem, co świadczy o tym, że im dziecko jest starsze tym mniejszą wagę przywiązujemy do zalecanych dawek – wyjaśnia Agnieszka Święcicka-Ambroziak, ekspert ds. żywienia Fundacji Nutricia. – Mamy zbyt często zapominają, że przeciętna dieta nie dostarcza w wystarczającej ilości witaminy D i konieczna jest dodatkowa podaż przez cały okres niemowlęctwa.

O rosnącym z wiekiem dziecka problemie niedoboru witaminy D świadczy badanie przeprowadzone w latach 2010-2011 przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją Nutricia. Wynika z niego, że aż 80% dzieci w wieku 1-3 lata ma dietę niedoborową w witaminę D.

Cenna witamina

Witamina D pełni kilka ważnych funkcji w organizmie człowieka, m.in. wpływa na przyswajanie wapnia, ważnego składnika kości i zębów, wspomaga układ odpornościowy, nerwowy, a nawet układ krążenia. Jej niedobór w okresie niemowlęctwa może przyczynić się do powstania nieodwracalnych wad postawy. Aby wyrosnąć na zdrowego człowieka, nasze maleństwo musi otrzymywać odpowiednią ilość witaminy D.

Gdzie jesteś, witamino?

Najwięcej witaminy D znajdziemy w tłustych rybach, np. łososiu czy śledziu oraz w tranie, mleku, serze żółtym, maśle czy jajach. Znaczną ilość witaminy D znajdziemy w mleku modyfikowanym dla niemowląt, które są wzbogacane w witaminę D zgodnie z zaleceniami.

Witamina D bywa też nazywana „słoneczną witaminą”, bo powstaje w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Niestety, w polskim klimacie taka synteza może być wystarczająca tylko od kwietnia do września w godzinach 10-15, pod warunkiem pełnego nasłonecznienia. Ponieważ jednak niemowlęta raczej chronimy przed bezpośrednią ekspozycją na słońce, o suplementacji witaminy D rodzice powinni pamiętać przez cały rok.

Witamina w dobrej dawce

Zalecane dzienne spożycie tej witaminy dla niemowląt wynosi 400 jednostek międzynarodowych, czyli 10 mcg na dobę. Mleko matki zawiera bardzo mało witaminy D i konieczne jest dostarczanie jej maleństwu w postaci odpowiedniego preparatu. Niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym nie wymagają dodatkowej suplementacji, gdyż mleko jest wzbogacane w witaminę D. Dodatkowej suplementacji mogą wymagać niemowlęta karmione w sposób mieszany. W takim wypadku odpowiednią dawkę należy ustalić z pediatrą.

W razie wątpliwości, warto wykonać badanie określające poziom witaminy D w krwi dziecka i skonsultować wyniki z lekarzem.

– Pamiętajmy o witaminie D i jej dobroczynnym wpływie na cały organizm – apeluje Agnieszka Święcicka-Ambroziak. – Odpowiednia podaż nie wymaga wiele wysiłku, a przecież pomaga chronić nasze dziecko przed rozwojem wielu chorób przewlekłych w wieku dorosłym takich jak m.in. alergie, nie mówiąc już o osteoporozie czy chorobach serca.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, dzieci, ryby, tran, witamina D, witaminy


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »