kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Preferencje smakowe małych dzieci
2014/1/8 21:30:00

Poznawanie pierwszych smaków odbywa się jeszcze w brzuchu mamy - już około 8. tygodnia ciąży zaczyna się kształtować zmysł smaku u dziecka. Preferencje smakowe budujemy się przez pierwsze trzy lata życia, co ma później przełożenie na nawyki żywieniowe. Zwykle to, co dziecko polubi w dzieciństwie, będzie później wybierało w dorosłym życiu.

Od sposobu żywienia w pierwszych latach życia zależy czy maluch zasmakuje w zdrowych i pełnowartościowych produktach. Pamiętaj, że nawyki żywieniowe ukształtowane w pierwszych miesiącach życia dziecka oraz to, jakie pokarmy dziecko je, wpływają na jego prawidłowy rozwój w okresie dzieciństwa, a potem na jego zdrowie w życiu dorosłym.

Poznawanie smaków już w brzuszku mamy

Wszystkie zmysły malucha zaczynają się rozwijać, gdy jest on jeszcze w brzuchu mamy. Najwcześniej, bo już około 8. tygodnia ciąży, wraz z pojawieniem się pierwszych kubków smakowych u płodu, zaczyna się kształtować zmysł smaku. Płód połyka płyn owodniowy, zawarte w nim związki chemiczne pobudzają jego receptory, dzięki czemu nienarodzone jeszcze dziecko poznaje smaki pokarmów spożywanych przez mamę. W 14. tygodniu ciąży kubki smakowe dziecka są już w pełni dojrzałe. Reaguje ono na smak płynu owodniowego, zmienia wyraz twarzy w trakcie pobudzania odmiennych receptorów smakowych. Uśmiecha się, gdy wody płodowe mają słodki smak, krzywi, gdy poczuje gorycz. Maluch przychodząc na świat ma już specyficzne dla siebie upodobania smakowe, ale jak każdy noworodek lubi smak słodki. Upodobanie do słodyczy wyjaśnia się obecnością w słodkich posiłkach węglowodanów prostych, które pozbawione są właściwości trujących. Z tego powodu smak słodki często określa się mianem „smaku bezpieczeństwa”.

Smak mleka mamy

Pierwszy smak po narodzinach malucha to zazwyczaj mleko mamy, które jest naturalnie słodkie dzięki zawartości laktozy. Niemowlę chętnie pije mleko mamy – natura wyposażyła nas w naturalną preferencję do smaku słodkiego. Mleko mamy to jednak nie tylko słodycz laktozy, do mleka przenikają także smaki spożywanych przez nią posiłków. Już po godzinie, dwóch od posiłku, jego smak jest wyczuwalny w mleku. Maluch ssąc pierś poznaje więc różnorodne smaki. Im bardziej zróżnicowana jest dieta mamy (oczywiście z uwzględnieniem wykluczenia tych pokarmów, których podczas laktacji raczej powinna unikać), tym więcej smaków spróbuje jej dziecko. Ułatwi to później rozszerzanie diety malucha. Jeśli na przykład dziecko odpowiednio wcześnie przekona się, będzie je chętniej wybierało w przyszłości, jednocześnie ograniczając słodkie smaki w swojej diecie.

Nauka jedzenia a rozwój upodobań smakowych

Dziecko poznaje smak słony, gorzki i kwaśny już w brzuchu mamy. Jednak to w okresie rozszerzania diety przekonuje się do warzyw czy mięsa. Dzięki coraz większemu asortymentowi spożywanych przez dziecko produktów, jego akceptacja smaku słodkiego słabnie, ustępując miejsca innym smakom. Najtrudniej jest dziecko przekonać do smaku gorzkiego i kwaśnego. Zarówno kilkumiesięczne maluszki, jak i noworodki zdecydowanie odrzucają gorzkie pokarmy. Tu znowu daje o sobie znać natura, która smak gorzki kojarzy z pożywieniem toksycznym, natomiast kwaśny z żywnością zepsutą. By przekonać malucha do nietypowych dla niego smaków, należy powoli rozszerzać jego dietę. Czasami dziecko musi spróbować jakiegoś dania nawet 12-15 razy, by ostatecznie się do niego przekonać. Nowe smaki warto proponować maluszkowi początkowo w niewielkich ilościach, po kilku próbach stopniowo je zaakceptuje. Im więcej smaków dziecko pozna w okresie rozszerzania diety, tym lepiej będzie reagować na zróżnicowaną dietę później. Poszukując dań, w których zasmakuje dziecko, warto też zapytać o zdanie innych mam. Marka BoboVita przeprowadziła wśród rodziców ankietę na temat ulubionych produktów ich dzieci, wybrane przez mamy dania można już znaleźć na sklepowych półkach, są one oznaczone logo „Ulubiony Produkt Mamy radzą”.

Strony: [1] [2] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ciąża, dieta, dziecko, nawyki żywieniowe, smak


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »