Podawanie dziecku antybiotyku wiąże się z koniecznością szczególnej dbałości o wytworzenie ochronnej osłony dla małego brzuszka. Niegdyś taką osłonę miały zapewniać np. jogurty, a obecnie coraz częściej zaleca się stosowanie synbiotyków – połączenia żywych szczepów bakterii i substancji odżywczej. Jak zatem działają i dlaczego są ważne dla zdrowia i równowagi organizmu dziecka?
Synbiotyki to połączenie żywych szczepów bakterii oraz substancji odżywczej. Żywe bakterie spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na organizm człowieka. Najczęściej są to bakterie należące do grupy Lactobacillus i Bifidobacterium. Są to szczepy żywych bakterii kwasu mlekowego. Substancja odżywcza dodawana jest w celu stymulowania wzrostu bakterii i stanowi pożywkę dla bakterii dzięki której mogą się one szybciej rozwijać. Zazwyczaj są to cukry: oligosacharydy i fruktooligosacharydy. Synbiotyki wzbogacają florę bakteryjną oraz chronią przed biegunkami i zaparciami, a także wzmacniają naturalną odporność.
Wiemy już, co oznacza nazwa „synbiotyk” na opakowaniach suplementów zalecanych przez pediatrów. Większość dociekliwych mam chciałaby znać też odpowiedź na pytanie - jak działają i w jaki sposób pomagają? W organizmie każdego człowieka (zwłaszcza w jelitach) żyje kilkaset gatunków bakterii. Są to zarówno bakterie chorobotwórcze, jak i te dobroczynne. Gdy pomiędzy „złymi” i „dobrymi” bakteriami panuje równowaga - jelita funkcjonują prawidłowo, pokarm jest dobrze trawiony i wchłaniany. „Dobre” bakterie, przyczepiają się do ścian jelit i odbierają miejsce chorobotwórczym bakteriom i grzybom. W ten sposób chronią organizm przed biegunkami. - Gdy w organizmie zaburzona jest równowaga mikroflory bakteryjnej odczuwamy problemy jelitowe – mówi przedstawiciel marki Multilac Baby. - Najbardziej narażone na działanie bakterii chorobotwórczych są dzieci, których system odpornościowy dopiero się rozwija. Bariera jelitowa u dzieci nie jest jeszcze wystarczająco szczelna, aby prawidłowo chronić przed patogenami, alergenami, a także innymi niekorzystnymi dla zdrowia dziecka czynnikami.
Szczególnym źródłem „dobrych” bakterii dla niemowlaka jest mleko mamy. Naturalny pokarm nie zawiera żywych szczepów bakterii, ale jest bogaty w substancje odżywcze. Dzięki temu stwarza bakteriom dobre warunki zasiedlania i namnażania się. Karmienie piersią pomaga utrzymywać równowagę flory bakteryjnej jelit niemowlęcia, co chroni dziecko przed biegunkami i zaparciami, a także wzmacnia odporność. - Każdy rodzic wie, że podczas kuracji antybiotykowej nie tylko dochodzi do zaburzenia równowagi mikroflory bakteryjnej jelit – dodaje przedstawiciel marki Multilac Baby. Antybiotyk po prostu niszczy wszystkie bakterie: zarówno te wywołujące chorobę, jak i te potrzebne. W takim przypadku dobrym wyborem jest synbiotyk. Podobnie może się stać w wyniku podawania dziecku niektórych leków, stresu lub niewłaściwego odżywiania.
We wszystkich wspomnianych przypadkach po konsultacji z pediatrą warto podać dziecku odpowiedni preparat zawierający żywe szczepy bakterii oraz substancję odżywczą z apteki. Po nabyciu takiego suplementu należy jednak dokładnie zapoznać się z ulotką i ściśle przestrzegać zasad producenta dotyczących przechowywania oraz przygotowywania preparatu.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »