Mama w Centrum zaprasza serdecznie rodziców z maluszkami do 1,5 roku na cykl warsztatów żywieniowych. Pierwsze zajęcia to „Od piersi do talerza” - 13 lipca, następne „Jak żyć z alergią” - 20 lipca. Można uczestniczyć w pojedynczym spotkaniu.
„Chcemy, aby warsztaty były okazją do wymiany informacji na temat żywienia dzieci i rodziców, aby rozwiewały wątpliwości jakie nasuwają nam się kiedy przygotowujemy posiłki i karmimy naszą pociechę i abyśmy potrafiły poszukiwać zdrowych produktów na rynku. Zapraszamy Rodziców zainteresowanych zdrowym żywieniem, ale nieco zagubionych wśród licznych rad i przepisów.” – zachęcają organizatorzy.
Warsztat poprowadzi dr Dorota Urbanowska, która jest przede wszystkim mamą czteroletniej Karolinki i właścicielką Centrum Edukacyjnego Bezpieczna Żywność (www.cebz.pl). Od lat propaguje urozmaicanie diety produktami ekologicznymi, szczególnie u małych dzieci. Wykształcenie uświadomiło jej jak olbrzymi wpływ na zdrowie człowieka ma nasze środowisko, które niestety coraz bardziej jest zanieczyszczone. Ale też umożliwiło poznanie dróg, metod w jaki sposób wybierać to co najlepsze i najzdrowsze. Połączyła zatem wiedzę z dziedziny ochrony środowiska z rolnictwem i wychowaniem swojej córeczki, która okazała się być alergiczką. Wypadkową okazało się rolnictwo ekologiczne, które daje początek przetwórstwu ekologicznemu, łączy się nierozerwalnie z ochroną naszego środowiska naturalnego i, co najważniejsze, produkty ekologiczne zawierają najmniej składników wywołujących alergie.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »