Musi być odżywcze, czyli zawierać składniki, które „nakarmią” mózg i cały organizm. Nie powinny to być zatem np. słodycze, gdyż ich spożywanie powoduje szkodliwe dla mózgu duże skoki poziomu glukozy we krwi.
Jak zatem przygotować dobre i pełnowartościowe drugie śniadanie dla ucznia? – Przede wszystkim pamiętajmy, by na drugie śniadanie przygotować dziecku owoce i kanapki. Apetycznymi dodatkami mogą być m.in. liście sałaty, cykoria, różnokolorowa papryka, ogórki, rzodkiewki, kiełki. Do tego ciemne, pełnoziarniste, a nie białe pieczywo. Do śniadania można dołożyć obrane marchewki lub pokrojoną paprykę. Do picia najlepsza będzie woda, ewentualnie herbatka owocowa – wylicza Maria Jakubowska, specjalista ds. żywienia w Fundacji BOŚ.
W serwisie www.aktywniepozdrowie.pl w zakładce „Śniadania na wynos” znajdziemy kilkaset gotowych pomysłów na drugie śniadania dla ucznia. - Wszystkie przepisy zostały zbilansowane przez dietetyków i są zgodne z wytycznymi żywieniowymi dla dzieci w wieku szkolnym. Uwzględniają one zalecane grupy produktów, które znalazły się w Piramidzie Żywieniowej. Przekąska będzie wyglądać atrakcyjniej dla dziecka, jeśli przygotujemy ją w kolorowym plastikowym lunch boxie, który jest poręczny, dobrze się zamyka i doskonale chroni włożone do środka produkty. Co więcej są higieniczne – łatwo je umyć i wysuszyć, i praktyczne – jeden pojemnik może służyć przez dłuższy czas – mówi Maria Jakubowska, specjalista ds. żywienia Fundacji BOŚ.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »