leko i wytwarzane z niego jogurty są dla najmłodszych cennym źródłem dobrze przyswajalnego białka, wapnia, fosforu i witamin B2 i B12. Jogurty powinny się stać stałym elementem diety najmłodszych- przekonuje kampania informacyjna „Jogurt na dobry dzień”. Od jakiego wieku dziecko może spożywać jogurt i jakie korzyści płyną z wprowadzenia go do diety malucha?
Białko mleczne zawarte w jogurcie należy do jednych z najlepiej przyswajanych białek pożywienia i wyjątkowo efektywnie wykorzystywanych do budowy komórek młodego organizmu. Zapewnia ono dziecku odpowiedni rozwój fizyczny i psychiczny, zwiększa odporność na infekcje, chroni przed niektórymi toksynami. Dlatego jogurty podawane podczas rekonwalescencji dziecka mogą przyspieszać gojenie się ran i oparzeń, zapobiegać anemii. Dzięki temu chore dzieci szybciej wrócą do zdrowia, a zdrowe będą miały więcej energii do zabawy. Między innymi o tych zaletach komunikuje społeczeństwu pomysłodawca kampanii „Jogurt na dobry dzień” Związek Polskich Przetwórców Mleka.
Zalety jogurtów
Jogurty, najlepiej spośród produktów mlecznych, zaopatrują organizm dziecka w wapń. Dzięki obecnym w jogurcie bakteriom w przewodzie pokarmowym powstaje środowisko bardzo korzystne dla wchłaniania wapnia, również z innych produktów. Kości dziecka budują się bardzo intensywnie dlatego każda ilość wapnia liczy się dla zdrowych zębów i wytrzymałych kości w późniejszym życiu. Odpowiednie przyswajanie wapnia następuje przy właściwej ilości fosforu i co najważniejsze, właśnie takie proporcje są w jogurcie. Wapń jest ważny również przy prawidłowej pracy mięśni i serca, krzepliwości krwi, przewodzeniu nerwowym czy też wspiera prawidłowe funkcjonowanie enzymów trawiennych.
Za sprawą bakterii jogurtowych: Lactobactillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus jogurt jest łatwo trawiony w organizmie. To te bakterie nadają jogurtowi kwaśny smak i zmieniają laktozę (cukier mleczny) w łatwiej przyswajalny kwas mlekowy. Dzięki temu mogą go spożywać osoby z nietolerancją laktozy, która jest spowodowana brakiem enzymu laktazy w nabłonku jelita cienkiego. W konsekwencji powoduje dolegliwości takie jak biegunki lub wzdęcia.
Jogurt to także cenne źródło pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Jest ono bogate w aminokwas lizynę, dlatego doskonale uzupełnia wszelkie niedobory tego aminokwasu w białkach produktów zbożowych np. w pieczywie, płatkach. Białko pomaga też budować i regenerować mięśnie.
Szczególną uwagę należy zwrócić na witaminę B12, która znajduje się w nielicznych produktach, a jogurty zawierają jej wyjątkowo dużo. Jest ona niezbędna do tworzenia krwinek i komórek nerwowych. Jogurty jako produkty o wyrazistym smaku, który dodatkowo można wzbogacać, mogą być nieodzowne w leczeniu anemii, ale też w diecie dzieci - niejadków dla jej zapobiegania, tak by chętniej jadły. Zalecenia żywieniowe
Zespoły naukowców skupione przy międzynarodowych i krajowych instytucjach zajmujących się żywieniem dzieci, stale podkreślają ważność mleka oraz jego przetworów m.in. jogurtów dla najmłodszych.
Jogurty można podawać dzieciom od 11 miesiąca życia, rozpoczynając od niewielkich ilości (1-3 łyżeczek) dla sprawdzenia czy dziecko dobrze toleruje produkt. Zgodnie z zaleceniami ekspertów Instytutu Matki i Dziecka, dziecko w wieku 1. roku powinno już zjadać codziennie około 1/2 szklanki jogurtu, oprócz mleka i serów, a z upływem czasu tę ilość należy zwiększać do co najmniej 1 szklanki u nastolatka.
Ze względu na zawartość unikalnych składników odżywczych i substancji biologicznie czynnych jogurty są korzystne dla zdrowia człowieka. Z tego powodu powinny być stałym elementem codziennej diety każdego z nas, a szczególnie młodego rozwijającego się organizmu dziecka. Pamiętajmy by od najmłodszych lat jogurt zagościł w codziennej diecie dziecka jak też każdego z nas.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »