kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jak właściwie odżywiać dziecko w trakcie biegunki
2009/12/3 18:50:00

W Polsce corocznie do szpitali z ostrą biegunką wirusową trafia około 6500 dzieci. Biegunka jest szczególnie groźna dla tych najmłodszych. Jest to choroba występująca powszechnie - jak podają statystyki - ulega jej ponad 95% dzieci przed ukończeniem 5. roku życia. Głównym zagrożeniem jest ryzyko szybkiego odwodnienia, która może wymagać pobytu w szpitali.

Najważniejsze w czasie choroby jest skuteczne nawadnianie. By zapobiec odwodnieniu pediatrzy przypominają o przepajaniu dziecka, nawet jeśli wymaga to przełamania jego oporów, często wynikających z rozdrażnienia i złego samopoczucia. Idealne do nawadniania są elektrolity, zwane inaczej Doustnymi Płynami Nawadniającymi lub po prostu DPN-ami. Służą do szybkiego uzupełniania strat płynów i składników mineralnych w przebiegu biegunek.

Drugim krokiem jest właściwe odżywianie dziecka w okresie biegunki. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Komisji Żywieniowych rodzice nie powinni zmieniać diety dziecka w okresie biegunki. Nie należy również odstawiać od piersi niemowląt, które do momentu wystąpienia biegunki były karmione wyłącznie mlekiem matki. Doświadczenie praktyczne pokazuje, że podanie w trakcie choroby dziecku normalnego posiłku jest często bardzo trudne ze względu na apatyczność małego pacjenta. Mamom karmiącym piersią często towarzyszą obawy, że to co jadły wcześniej mogło przeniknąć do mleka i stać się przyczyną biegunki. Gdy dziecko jest starsze, ma już skończone 6 miesięcy, było dokarmiane lub jadło obiadki składające się z kilku dań dochodzi lęk, że normalne posiłki mogą nasilać objawy lub być zbyt ciężkostrawne dla chorego dziecka. Doświadczenie starszych pokoleń każe ograniczyć jadłospis w okresie choroby do jednoskładnikowych posiłków: kleików ryżowych, marchwianki, białego pieczywa. Mimo, że są lekkostrawne, to niestety nie odżywiają odpowiednio organizmu i często po prostu nie smakują.

Więcej informacji w serwisach: oraz


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: DPN, elektrolity, nawadniania, odwodnienie, żywienie dziecka


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »